Intrebari Frecvente

VANZATORI

Pot sa-mi vând singur casa?

Multi considera ca pot economisi o suma considerabila daca încearca sa vânda locuinta pe cont propriu. Acestia calculeaza comisionul mediu pentru o tranzactie imobiliara si îsi aduc aminte exemple ale prietenilor sau rudelor care au reusit sa-si vânda singuri imobilele. În concluzie se gîndesc: "Daca altii au putut, eu de ce nu as putea?"

Cel mai bun motiv pentru care merita sa lucrati cu un agent imobiliar este cantitatea enorma de informatie pe care acestia o au la dispozitie - informatie care va pot realmente ajuta sa vindeti mai repede si mai usor. Profesionistii cunosc tendintele pietei , ce imobile sunt de vânzare în fiecare cartier si numarul de potentiali cumparatori pentru imobilul dumneavoastra. Totodata acestia stiu cum sa atinga cel mai mare numar de persoane interesate sa cumpere, sunt pregatiti sa prospecteze cumparatori potentiali si sa negocieze cu acestia. În fine, agentii imobiliari sunt întotdeauna cautati si dispusi sa faca ceea ce majoritatea dintre noi urâm: sa muncim la sfârsit de saptamâna , sa raspundem la telefon la orice ora si sa mai fie si politicosi pe deasupra.


Ce face ca o casa sa se vânda?

Pe scurt: o vânzare de succes va solicita concentrarea asupra urmatoarelor elemente: pretul, timpul, conditii, locatia si expunerea. Devreme ce nu puteti sa le controlati pe toate, trebuie sa compensati cu anumite elemente pentru a avea avantaj competitiv.


Exista sezonalitate pe piata?

Sezoanele de vârf în vânzarile imobiliare difera în functie de zona si - la fel de mult - depind de clima. Astfel, primavara târzie si toamna timpurie sunt sezoane de vârf în numeroase zone deoarece casele tind sa fie mai atragatoare în aceste perioade ale anului decât în fierbinteala verii sau în gerul iernii. În plus, oamenii prefera sa caute o casa/o locuinta când vremea e placuta.


În cât timp se vinde o casa?

Timpul mediu este de 30 zile pâna la 180 zile, în functie de regiune, oras, cartier; la acestea adaugam rolul major al pretului, duratei, conditiilor, locatiei si expunerii casei. Profesionistii va sfatuiesc sa va acordati o medie de 6 luni pentru a obtine un rezultat optim în urma eforturilor de marketing facute pentru a vinde casa.


Cum stabilesc pretul casei/apartamentului?

Într-un cuvânt: în mod realist.


Cine ma poate ajuta în stabilirea corecta a pretului de vânzare?

Consilierii imobiliari stabilesc preturile bazându-se pe o plaja larga de informatii. Cea mai buna solutie este sa angajati un consilier imobiliar care sa evalueze pretul de piata al casei.


Cât de flexibil ar trebui sa fiu în legatura cu pretul de vânzare?

Majoritatea cumparatorilor pastreza o marja de negociere cand ofera un anumit pret. Astfel, un anumit grad de flexibilitate este de recomandat ambelor parti.


Ar trebui sa aranjez locuinta înainte de a o scoate pe piata?

Exceptând cazul în care locuinta este noua, exista posibilitatea sa doriti sa faceti anumite lucrari pentru a o scoate pe piata. Tipul si amploarea acestor lucrari depind de pretul pe care-l solicitati, timpul pe care îl aveti la dispozitie si bineînteles starea prezenta a imobilului.


Ce ar trebui sa fac pentru ca locuinta sa arate mai bine?

Faceti astfel încât sa arate cât mai curata si mai spatioasa. Nu uitati! Clientii interesati se vor uita inclusiv în spatele usilor de la baie si dormitor. Scapati de tot ceea ce este în plus.


Ar trebui sa fac îmbunatatiri majore ale locuintei?

Anumite îmbunatatiri, care sunt utile aproape oricui, s-au dovedit a adauga valoare si/sau sa grabeasca vânzarea. Acestea includ: centrale termice individuale, o terasa, finisarea pivnitei, remodelarea bucatariei, parchet nou, gresie noua etc. Îmbunatatiri care aduc mai putini bani decât costul lor, reprezinta elemente de gust personal: seminee, piscine, garaje transformate în camere locuibile etc.

Provocarea privind aceste imbunatatiri este aceea de a recupera investitia facuta. Exista întotdeauna riscul de a supraîmbunatati locuinta - adica a insera mai multi bani decât suporta preturile din zona/cartier.


Ar trebui sa nu fiu acasa când casa este prezentata vreunui client?

Cu siguranta ar trebui sa planuiti sa NU fiti acasa în momentul în care casa este prezentata unui potential cumparator. Oamenii se simt adesea stânjeniti de prezenta actualilor proprietari. Trebuie sa-i lasati sa se simta liberi si sa-si imagineze casa ca si cum ar fi deja a lor.CUMPARATORI

Care sunt avantajele de a lucra cu un consilier imobiliar pentru a cumpara o locuinta?

Cumpararea unei locuinte este una din acele experiente care ne dau sentimentul de împlinire; totodata este una din cele mai provocante experiente. Daca acum cumparati pentru prima data, procesul va poate parea coplesitor. Si chiar daca ati mai trecut prin acest proces de cateva ori, fiecare mutare este diferita, pastrând noi si noi surprize.

Astfel, un avantaj evident în a lucra cu un consilier imobiliar este faptul ca "nu treceti singur" prin acest proces. Un consilier bun are pregatirea, savoir-faire-ul si experienta necesara pentru va ajuta la fiecare pas, pentru a face ca procesul de cautare, cumparare si mutare în noua locuinta sa fie cât mai usor, rapid si agreabil.

Un alt avantaj este faptul ca un consilier imobiliar reprezinta cea mai valoroasa sursa de informare despre tendintele pietei, comunitati, cartiere, si în special despre imobilele spre vânzare din zona. Nu uitati! Nu toti cei care vând un imobil au un anunt la ziar sau un semn în fata casei. Consilierul imobiliar va ofera expertiza de piata, amplificata de accesul la informatie completa si periodic actualizata despre fiecare imobil de vânzare.


Unde încep sa caut o casa / locuinta?

Primul lucru este sa va gânditi la ce anume cautati exact. Puteti începe prin a va stabili prioritatile pentru urmatoarele elemente:

 • Localizare: Va mutati din motive de serviciu sau din preferinte pentru alte zone? Cum va va afecta alegerea distanta fata de scoli, magazine si mijloacele de transport?
 • Preferinte personale: Cât de mare doriti sa fie locuinta? Ce fel de arhitectura preferati? În ce cartier?
 • Buget: Cât puteti aloca pentru întretinerea ulterioara a locuintei?
Cum gasesc consilierul imobiliar potrivit?

Cuvântul cheie aici este "potrivit". Devreme ce aveti de unde alege, este foarte important sa gasiti acel agent care sa înteleaga deplin dorintele dumneavoastra, nevoile si preferintele personale, si pe a carui judecata personala si profesionala o respectati. Discutati cu câtiva agenti imobiliari din oras si apoi, alegeti.


Când încep sa vizitez locuinte, ce ar trebui sa urmaresc în primul rând?

Locuinta pe care în final o alegeti sa se numeasca "acasa" va juca un rol covârsitor în viata familiei dumneavoastra. O locuinta poate fi o investitie excelenta, dar si mai important, trebuie sa se potriveasca într-adevar modului dumneavoastra de viata, cu spatii si forme care satisfac toti membrii familiei.

Cand vizionati apartamente/case, acordati atentie deosebita urmatoarelor:

 • Este suficient spatiu pentru dumneavoastra acum si pe viitor?
 • Planul locuintei este potrivit pentru familia dumneavoastra?
 • Exista destul loc de depozitare?
 • Va trebui sa schimbati diferitele aplicatii?
 • Curtea (daca exista) are marimea pe care o doriti?
 • Sunt destule sali de baie?
 • Câte modificari si redecorari va trebui sa efectuati imediat ce o cumparati?
 • Mobila de care dispuneti se va potrivi noii locuinte?
O casa noua valoreaza la fel de mult cât una veche?

Aceasta este o problema de gust. Atat locuintele noi cât si cele vechi prezinta avantaje distincte, acestea depind de gustul personal si de stilul de viata.


Ce ar trebui sa întreb despre fiecare locuinta pe care o vizionez?

Ca litera de lege, puneti orice întrebare despre anumite camere, dotari si functii. Fiti atenti la acele zone ale locuintei care vi se par problematice. Si mai ales, daca aveti senzatia ca nu vi s-a raspuns la întrebare întrebati pâna sunteti multumit de raspuns.


Ce ar trebui sa spun consilierului cu care lucrez despre locuintele pe care le vizionam?

Spuneti consilierul absolut tot ceea ce v-a placut si ce nu v-a placut la fiecare dintre locuintele vizitate. Nu va simtiti stânjenit sa vorbiti despre neajunsurile imobilelor. Este prea mica? Spuneti acest lucru consilierului. Totul este perfect exceptând dusumeaua? Consilierul imobiliar trebuie sa afle si acest lucru.


Câte locuinte ar trebui sa vizitez înainte de a cumpara?

Nu exista un anumit numar prestabilit. Cu cât dati mai multe detalii agentului cu atât va veti apropia mai repede de ofertele care va pot multumi. Puteti gasi locuinta ideala pentru dumneavoastra chiar de la prima vizionare.

Politica preturilor afisate:

Valoarea proprietatilor publicate pe site-ul www.mervani.ro reprezinta exclusiv expresia si intentia proprietarilor. Preturile afisate nu reflecta neaparat valoarea reala, ele fiind preturi de promovare.

Agentia Imobiliara Mervani nu-si asuma in niciun fel raspunderea privind detaliile aferente proprietatilor prezentate si nici privind posibila neconcordanta intre pretul de promovare exprimat de proprietari si valoarea reala de piata.

Utilizarea preturilor de promovare afisate pe site si folosirea acestora de catre evaluatori sau terte persoane in diverse scopuri (studiu de piata, raport evaluare, etc.) se face pe raspunderea exclusiva a acestora, tinand cont ca valoarea proprietatilor nu reflecta neaparat valoarea reala de piata a imobilelor.

Alerta Pret via NewsLetter