Ghid Cumparatori

GHID CUMPARATORI

Este bine sa va sfatuiti cu mai multi proprietari si sa va sfatutiti cu un agent imobiliar pentru a putea analiza nivelul preturilor din acel moment. Numai atunci veti sti daca locuinta aleasa merita sau nu banii pe care-i cere proprietarul si va va ajuta sa negociati, singur sau impreuna cu agentul imobiliar, un pret corect.


 STITI UNDE SA CAUTATI?

Cand v-ati hotarat sa cumparati o casa primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va informati foarte bine. Informatiile pot veni atat pe cale informala (prieteni, cunostinte, colegi de serviciu) cat si pe cale formala (anunturi imobiliare din ziare si publicatii sau direct de la agentiile imobiliare la care puteti apela pentru a va gasi o casa).


 AGENTIILE IMOBILIARE

Intr-o agentie imobiliara trebuie sa gasesti personal calificat, care sa-ti ofere siguranta si conditii optime la incheierea tranzactiei. La agentii apeleaza toti angajatii straini ai firmelor multinationale care vin in Romania. Tot astfel procedeaza si multi oameni de afaceri care vor sa-si deschida puncte de lucru in alte tari, unde nu cunosc mediul imobiliar. Prin firme de consultanta imobiliara companii multinationale cumpara sau inchiriaza sedii de birouri sau locuinte pentru angajati.


 STITI CE TREBUIE SA-I CERETI UNUI AGENT IMOBILIAR?

De ce este bine sa apelati la agenti imobiliari? Pentru ca zi de zi au de-a face cu proprietari si oferte de case. Un agent imobiliar specialist iti va spune ce case sunt de vanzare, la ce preturi, ce anume trebuie sa verifici la o casa, iti da informatii despre amplasament, despre zona, despre vecinatati, piete aflate in apropiere, despre documentatia care trebuie stransa pentru actele de vanzare cumparare, daca are sau nu casa ipoteca, cine are dreptul sa o vanda si multe alte lucruri de acest gen.


 CUM ALEGETI AGENTUL IMOBILIAR?

In primul rand, agentul trebuie sa fie angajat al unei agentii imobiliare usor de identificat. Firma trebuie sa aiba un sediu fix, sa fie semnalizata (cu firma la intrare), un birou amenajat ca punct de lucru cu publicul, cu secretariat, dar si o sala de negocieri, in care se poate discuta in particular cu clientii amanuntele legate de plata, bani, confidentialitate. Este iarasi indicat ca agentia sa fie afiliata unei uniuni profesionale, unde sa-i puteti verifica activitatea, daca a avut sau nu abateri si daca este acreditata. Tineti cont de urmatoarele, inainte de a decide daca veti lucra sau nu cu un agent.

  • Daca cumparati o casa, ginditi-va sa lucrati cu un agent specializat in tipul Dvs de proprietate;
  • Agentul va va ajuta sa va concentrati cautarea si sa analizati piata;
  • Agentul aranjeaza sa vizionati case de vanzare si va insoteste la vizionari;
  • Agentul coordoneaza toate aspectele tranzactiei, de la prezentarea ofertei si pregatirea pentru vizionare la consultanta asupra legislatiei relevante in vigoare si documentatie pe parcursul tranzactiei;
  • Agentul prezinta oferta vanzatorului si ajuta la negocierea cumpararii;

Este dificil pentru cumparator si vanzator sa negocieze in mod direct, deoarece de multe ori exista o lipsa de incredere, o lipsa de abilitati de negociere. Cumparatorii si vanzatorii nu au cunostinte specializate despre proprietati, iar procesul de tranzactie necesita incheierea unei intelegeri. Apar aici probleme legale, legate de taxe, zonare etc.


 CE TREBUIE SA STITI DESPRE UN AGENT IMOBILIAR

Activitatea agentului imobiliar si a agentiei imobiliare sunt reglementate de legea privind infiintarea societatilor comerciale si OG3/2000 privind activitatea si obligatiile legale ale agentului imobiliar. Din pacate aceasta este eliptica si oarecum nelucrativa in sensul ca este plina de confuzii si lipsita de coerenta unei legi care in fond reglementeaza o activitate economica cu implicatii profunde.

In practica agentiile imobiliare respectabile membre ale unor asociatii profesionale au adoptat codul de etica si practica corecta, astfel incat consumatorii de servicii imobiliare sa poata sa-si rezolve problema imobiliara in siguranta, rapid si profesional. Practica pietei imobiliare din Bucuresti a impus asa numitul agent imobiliar dublu care poate reprezenta atat cumparatorul, cat si vanzatorul. Reprezentarea de catre o agentie dubla cere cunoasterea si consimtamantul ambelor parti, vanzatorul si cumparatorul. De fapt, agentul dublu se angajeaza sa serveasca interesele ambelor parti. Acest lucru se intampla pe toata durata desfasurarii tranzactiei pentru care se achita un comision.

Politica preturilor afisate:

Valoarea proprietatilor publicate pe site-ul www.mervani.ro reprezinta exclusiv expresia si intentia proprietarilor. Preturile afisate nu reflecta neaparat valoarea reala, ele fiind preturi de promovare.

Agentia Imobiliara Mervani nu-si asuma in niciun fel raspunderea privind detaliile aferente proprietatilor prezentate si nici privind posibila neconcordanta intre pretul de promovare exprimat de proprietari si valoarea reala de piata.

Utilizarea preturilor de promovare afisate pe site si folosirea acestora de catre evaluatori sau terte persoane in diverse scopuri (studiu de piata, raport evaluare, etc.) se face pe raspunderea exclusiva a acestora, tinand cont ca valoarea proprietatilor nu reflecta neaparat valoarea reala de piata a imobilelor.

Alerta Pret via NewsLetter