Evaluari Imobiliare

EVALUARI IMOBILIARE

 VREI SA VINZI, SAU SA CUMPERI O PROPRIETATE?

Vanzari - Cumparari de bunuri imobiliare: Valoarea de piata este suma estimata pentru care o proprietate ar putea fi schimbata la data evaluarii, intre un cumparator hotarat si un vanzator hotarat, intr-o tranzactie echilibrata, dupa un marketing adecvat, in care fiecare parte actioneaza in cunostinta de cauza, prudent si fara constrangeri.

In conditiile unei economii stabile, valoarea de investitie este apropiata de valoarea de piata. In cazul in care economia este in recesiune, sau, cum e cazul nostru, economia fiind in tranzitie, oferta depaseste cu mult cererea, ceea ce conduce la nerecunoasterea pretului de investitie de catre piata.

Este "PIATA CUMPARATORILOR": In aceste conditii, indiferent daca esti cumparator sau vanzator, este bine sa apelezi la un specialist, care poate sa evidentieze atat punctele tari, cat si pe cele slabe ale unei proprietati, beneficiind astfel de un sprijin real in negociere.

De altfel, este bine de stiut ca in alte tari, mai avansate, nimeni nu porneste demersurile de achizitionare a unei cladiri fara a apela mai intai la serviciile unui specialist - e bine sa tineti cont de experienta altora.

Ne pare rau ca nu putem da exemple aici, dar confidentialitatea constituie una dintre obligatiile noastre. Nu va putem spune decat atat: va invitam sa apelati cu incredere!


 VREI SA OBTII UN CREDIT SI AI NEVOIE DE O EVALUARE A BUNURILOR IMOBILIARE?

Evaluari pentru credite? Baza de evaluare pentru credite este valoarea de piata (Valoarea de piata este suma estimata pentru care o proprietate ar putea fi schimbata la data evaluarii, intre un cumparator hotarat si un vanzator hotarat, intr-o tranzactie echilibrata, dupa un marketing adecvat, in care fiecare parte actioneaza in cunostinta de cauza, prudent si fara constrangeri).

Bancile si evaluatorii agreati de acestea, tind sa subevalueze bunul depus drept garantie. Acest lucru conduce fie la imposibilitatea de a primi creditul, fie la obtinerea unui credit mai mic decat cel solicitat, fie la necesitatea de a garanta cu mai multe bunuri pentru acoperirea creditului, aceasta ultima varianta putand avea consecinte periculoase in situatia in care se ajunge la imposibilitatea de achitare a ratelor.

Trebuie stiut ca bancile acorda credite in urma unor analize de risc si aceste credite reprezinta in fapt un procent (stabilit de ofiterul de credit) din valoarea de piata a bunului (activului) oferit spre garantie.

Acest lucru trebuie inteles prin prisma faptului ca in situatia in care trebuie recuperat creditul prin vanzarea bunului (activului) cu care s-a garantat, banca nu se considera a fi in situatia de a obtine valoarea de piata, considerand ca risca o vanzare fortata, in timp limitat, scurt, pretul obtinut fiind adesea, pe cale de consecinta, mai mic decat valoarea de piata a bunului respectiv.

In aceasta situatie, este bine ca pe langa evaluatorul agreeat de banca sa apelati la serviciile unui evaluator care sa va ajute in determinarea valorii de piata a bunului astfel incat sa puteti sa purtati o negociere argumentata, atat cu evaluatorul bancii, cat si cu ofiterul de credit - stiti probabil foarte bine ca orice poate fi negociat.


 VREI SA INCHEI O POLITA DE ASIGURARE PENTRU PROPRIETATE IMOBILIARA?

Asigurari: Baza de evaluare pentru asigurari este valoarea finala de restaurare (care presupune costurile de refacere integrala, identica, a proprietatii dupa distrugere, dar nu mai mare decat calitatea "din nou"). Valoarea de despagubire presupune acordarea de compensatii in limita costurilor de refacere sau reparare fara a fi preluate in aceste costuri imbunatatirile sau extinderile constructiei sau ale dotarilor.

Ceea ce trebuie sa inteleaga cel ce se asigura este ca el va obtine un procent din suma asigurata, datorita faptului ca in majoritatea cazurilor bunul nu se distruge in intregime, ci partial. In aceasta situatie este necesar sa se faca o evaluare corecta, pornind de la costul de inlocuire / reconstructie (care reprezinta costul estimat pentru a construi la preturile curente, la data evaluarii, o copie, o replica exacta a cladirii evaluate, folosind aceleasi materiale, normative de constructie, arhitectura, planuri si calitate de manopera si ingloband toate deficientele, supradimensionarile si deprecierea cladirii).

Costurile sunt de doua tipuri: directe si indirecte.

Costurile directe sunt: autorizatia de constructie, materiale, produse, instalatii, manopera, echipamente folosite in constructii, asigurari pe durata construirii, organizare de santier, spatii de depozitare a materialelor, racordarea provizorie la utilitati, profit antreprenor, regie, inclusiv supravegherea lucrarilor etc.

Costurile indirecte sunt: proiectare, verificare, ridicare topo, studii de impact mediu, expertize tehnice etc.

Este bine de avut in vedere faptul ca in conditiile unui sinistru, pe langa costurile enumerate mai sus, intervin si alte cheltuieli (costuri), cum ar fi expertiza tehnica, cheltuielile cu indepartarea molozului, autorizatia de demolare etc.

De aceea, cel ce intentioneaza sa incheie o asigurare este bine sa aiba in vedere necesitatea de a introduce clauze suplimentare in acest sens, deoarece, cel putin pana la data scrierii acestor randuri, nu stim ca vreun asigurator din Romania sa faca acest lucru din proprie initiativa.

De asemenea, in practica asiguratorilor, se foloseste valoarea de piata, care, in conditiile economiei noastre in tranzitie, este mai mica decat valoarea de inlocuire. Practic, pentru refacerea bunului veti avea nevoie de mai multi bani decat vi se vor da de catre asigurator. Apeland la specialistii nostri, veti avea siguranta ca asigurarea pe care o veti incheia va acoperi inclusiv cheltuielile suplimentare descrise mai sus.


 VREI SA STII CARE ESTE CEA MAI BUNA SOLUTIE INTRE A CUMPARA, REAMENAJA, REFUNCTIONALIZA SAU RECONSTRUI?

V-ati hotarat sa faceti o investitie si aveti la dispozitie doua optiuni: Sa cumparati o cladire cu terenul aferent pe care sa o adaptati necesitatilor dumneavoastra, sau sa cumparati un teren pe care sa construiti o cladire cu functiunile necesare.


 AI NEVOIE DE UN EVALUATOR IMOBILIAR?

  • Faliboga Cristian - 0751.037.599

Politica preturilor afisate:

Valoarea proprietatilor publicate pe site-ul www.mervani.ro reprezinta exclusiv expresia si intentia proprietarilor. Preturile afisate nu reflecta neaparat valoarea reala, ele fiind preturi de promovare.

Agentia Imobiliara Mervani nu-si asuma in niciun fel raspunderea privind detaliile aferente proprietatilor prezentate si nici privind posibila neconcordanta intre pretul de promovare exprimat de proprietari si valoarea reala de piata.

Utilizarea preturilor de promovare afisate pe site si folosirea acestora de catre evaluatori sau terte persoane in diverse scopuri (studiu de piata, raport evaluare, etc.) se face pe raspunderea exclusiva a acestora, tinand cont ca valoarea proprietatilor nu reflecta neaparat valoarea reala de piata a imobilelor.

Alerta Pret via NewsLetter